Η Μάδυτος στα Δαρδανέλλια


001Μια οβίδα των 15 ιντσών (38εκ.) από το θωρηκτό Queen Elizabeth που βομβάρδισε την Μάδυτο το 1915. Οι Βρετανοί είχαν ειδοποιήσει τον ελληνικό πληθυσμό για τον επικείμενο βομβαρδισμό με χαρτάκια που πέταξαν τα αεροπλάνα. Ο τουρκικός στρατός μάζεψε ό,τι χαρτάκι έβρισκε. Οι Μαδυτηνοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ελάχιστοι έφυγαν.

Πέρασαν εκατό χρόνια από τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της Μαδύτου (Maydos, σήμερα Eceabat) στη διάρκεια της Εκστρατείας της Καλλιπόλεως. Για να αποβιβαστούν στη χερσόνησο οι Βρετανογαλλικές δυνάμεις έπρεπε να εξουδετερώσουν κάποιες από τις οχυρές θέσεις των Οθωμανών. Πλοία του βρετανικού στόλου βομβάρδισαν την ελληνική κωμόπολη. Η ζημιά που έκαναν τα πυροβόλα των θωρηκτών ήταν τρομακτική.

Μετά την ισοπέδωση, οι τουρκικές αρχές εξανάγκασαν τους Μαδυτηνούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προσφυγιά. Λίγοι επέστρεψαν στο ρημαδιό το 1918. Εκδιώχτηκαν το φθινόπωρο του 1922. Εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο (στον συνοικισμό Μαδυτινά), στη Χαλκιδική (Νέα Μάδυτος), στην Αττική. Άλλοι έφυγαν για την Αμερική, την Αίγυπτο ...

Η αρχαία Μάδυτος ιδρύθηκε πιθανότατα από Αιολείς τον 8ο ή 7ο π.Χ. αιώνα και επανιδρύθηκε από Αθηναίους μερικές δεκαετίες αργότερα. Έκτοτε, και ως το 1922, παρέμεινε πόλη ελληνικότατη, θρακική, ελλησποντιακή και βορειοαιγαιοπελαγίτικη. Βουτηγμένη στη θάλασσα. Στο στενότερο σημείο του Στενού που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία.

>>> Το ΑΠΑΝ ασχολείται εδώ και χρόνια με την Ανατολική Θράκη και ιδιαίτερα με τη χερσόνησο της Καλλιπόλεως. Έως το φθινόπωρο θα έχει ψηφιοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού. Προς το παρόν δείτε κυρίως το Συνοδευτικό Υλικό στην: Επαρχία Μαδύτου και στη Μάδυτο

                                                                                             002Μία φωτογραφία βγαλμένη μετά τον οριστικό Διωγμό, με ημερομηνία 22/11/1922 (όταν οι Βρετανοί κατείχαν τα φρούρια των Δαρδανελλίων σε Ευρώπη και Ασία και την «ουδέτερη ζώνη» στην ασιατική πλευρά μέχρι το καλοκαίρι του 1923 και την υπογραφή της Λωζάννης), είναι ό,τι απέμεινε από την καταστραμμένη το 1915 κωμόπολη. Ελάχιστοι είχαν προλάβει να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους στο μεσοδιάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άγνωστο αρμενικό μνημείο Στη Θεσσαλονίκη »