Στη Χίο από τις 26 Ιουνίου

chios festivalΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Τρεις ομαδικές εκθέσεις, τέσσερις ατομικές εκθέσεις, 53 ημέρες φωτογραφίας σε πέντε ξεχωριστά κτίρια. Το Chios Photo Festival 2015 με επτά μεγάλες εκθέσεις φωτογραφίας μιλάει για το «ταξίδι». Οι χώροι ξεχωριστοί και διαφορετικοί: ένα αρχοντικό του Κάμπου, ο βιομηχανικός χώρος των παλιών Σφαγείων, το αστικό αρχοντικό του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου, η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου, το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.
Φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά το Chios Photo Festival. Με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Φωτογραφίας, φιλοξενούνται επτά εκθέσεις αφιερωμένες στην κινητήρια δύναμη που έφερε τον πολιτισμό και το εμπόριο της Χίου στα πέρατα του κόσμου: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τεργέστη, Οδησσό, Βομβάη».
Εκτός των άλλων, βρήκαμε πολύ καίρια την συμμετοχή της Αθηνάς Καζολέα με φωτογραφίες από τα χάνια της Κωνσταντινούπολης. Γιατί Χίος-Σμύρνη-Πόλη συγκροτούσαν ένα δυναμικό τρίγωνο, φορτισμένο με πάμπολλες εμπορικές δραστηριότητες, φημισμένη ναυτοσύνη και λαμπρή διανόηση. Παντού οι Χιώτες. Ως τα βάθη της Αζοφικής από την πρώιμη Αρχαϊκή εποχή.

Η φωτογραφία είναι του Κωνσταντίνου Μάνου: Τρίκερι, Ψαράς και η οικογένειά του, 1964 (© Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο μετέχει στο Φεστιβάλ με τα έργα της του Μάνου από την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960)