Τριήμερο στην Αχαΐα

01 Archaeol museum PatrasΜε την ευκαιρία της έκθεσης «Η Συρία που αγάπησα», την οποία οργανώνει το ΑΠΑΝ σε συνεργασία με το «ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’15» στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, και θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου, προγραμματίσαμε μια περιήγηση στα αχαϊκά, αλλά και στα κορινθιακά, καθώς θα επιστρέφουμε την Κυριακή στις 24 του μηνός.

Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη

Φτάνοντας την Παρασκευή, θα συμμετάσχουμε στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της ετήσιας ενδοκρινολογικής διημερίδας «ΕΝΔΟΡΑΜΑ», το οποίο είναι φέτος αφιερωμένο στη Συρία. Περιλαμβάνει την εναρκτήρια διάλεξη, που θα κάνει η Μαριάννα Κορομηλά, και την έκθεση που θα γίνει στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, που έχει κατασκευαστεί και οργανωθεί με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Λειτουργεί από το 2009 κι έχει χτιστεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται από την Πάτρα και όλη τη Δυτική Αχαΐα, και καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαιότητας από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.


02 patra taxidi homeΘα ξεκινήσουμε, όμως, από το Μυκηναϊκό Πάρκο της Βούντενης, στο οποίο έχει προσφερθεί να μας ξεναγήσει ο ανασκαφέας Λάζαρος Κολώνας. Τόσο ο μυκηναϊκός οικισμός του 1500-1000 π.Χ. και το εκτεταμένο νεκροταφείο, όσο και η αρχαιολογική περιήγηση στον βιωμένο χώρο, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κι επειδή είναι μάλλον άγνωστη η Βούντενη στους περισσότερους, δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Πάρκο. Εδώ θα βρείτε και το τρίπτυχο που μοιράζεται στους επισκέπτες (δείτε το pdf). Περιλαμβάνονται, επίσης, επισκέψεις στο ρωμαϊκό Ωδείο και στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ανδρέα. Ανυπερθέτως και στο περίφημο οινοποιείο Αχάια Κλάους / Achaia Clauss, που ιδρύθηκε πριν από 155 χρόνια (το 1861).

Την Κυριακή θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, με τα θαυμάσια πρωτοκορονθιακά αγγεία, και την αρχαία Ισθμία (τα Ίσθμια), έναν από τους λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας.

Ζητείστε το αναλυτικό πρόγραμμα και δηλώστε συμμετοχή το ταχύτερο, γιατί, λόγω του συνεδρίου στην Πάτρα, κρατάμε με δυσκολία τα λίγα δωμάτια που εξασφαλίσαμε στην πόλη. Πρέπει να εξηγήσουμε ότι καθυστερήσαμε να σας ενημερώσουμε, επειδή οι αρχαιοφύλακες είχαν αναγγείλει αποχή από τα καθήκοντά τους τα Σαββατοκύριακα. Με κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε το τριήμερο. Ο Σύλλογός τους ανήγγειλε την αναστολή της αποχής κι ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Όσο για τον καιρό, ελπίζουμε να διατηρηθούν οι Αλκυονίδες.

pdfVOUNDENI_MYC_PARK_Patra_triptycho.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μια μέρα στην Αίγινα »