«Συναισθήματα»

01 Plai stylianopoulou

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πως από τον εγκέφαλο και μόνον πηγάζουν οι απολαύσεις, οι χαρές, οι λύπες, το γέλιο και οι χειρονομίες, καθώς και ο πόνος, η θλίψη και τα δάκρυα. Ιπποκράτης (460-377 π.Χ)

Συναισθήματα: Από το νευροβιολογικό υπόστρωμα, στην υποκειμενική εμπειρία, στη διαπροσωπική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση

Ομιλήτρια η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Δρ Νευροεπιστημών, ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

02 plai stylianopolouΤα συναισθήματα είναι εγγενή, βιολογικά καθοριζόμενα και όχι επίκτητα. Οι άνθρωποι, ακόμη και σε πολιτισμικά διαφορετικές κοινωνίες, αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη έκφραση του προσώπου ως δηλωτική του ιδίου συναισθήματος, πχ λύπης, χαράς, έκπληξης, φόβου ή θυμού. Τη διαπίστωση αυτή την έκανε πρώτος ο Δαρβίνος, το 1872, και έχει επιβεβαιωθεί από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Η αντίληψη (μέσω των αισθήσεων) και οι βιολογικοί μηχανισμοί που τίθενται σε λειτουργία είναι εγγενείς και «παγκόσμιοι», αλλά η απάντηση στο επίπεδο της εκφραζόμενης συμπεριφοράς επηρεάζεται και από περιβαλλοντικά δεδομένα (πρότερες εμπειρίες, πολιτισμικούς κανόνες και συνήθειες, κλπ).
Η νευρωνική επεξεργασία των συναισθημάτων γίνεται από διάφορα εκτεταμένα δίκτυα νευρώνων που περιλαμβάνουν πολλές εγκεφαλικές περιοχές. Στη έκφραση όμως των συναισθημάτων, εκτός από τον εγκέφαλο, συμμετέχει και το σώμα (μυς, κυκλοφορικό, ορμόνες, κλπ) υπό τον έλεγχο του περιφερικού νευρικού συστήματος. Από εξελικτικής πλευράς τα συναισθήματα έχουν μεγάλη αξία, καθόσον προστατεύουν τον οργανισμό από πιθανά βλαπτικά ερεθίσματα.
Στη διάλεξη θα παρουσιασθούν αυτά τα θέματα με βάση τα δεδομένα από την σύγχρονη νευροβιολογική έρευνα.

 

03 plai stylianopolou

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, το απόγευμα 6.30-9.00
Επανάληψη την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, το πρωί 11.00-1.30

Παρακαλούμε εγγραφείτε εγκαίρως

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διάλεξη για τη ΜΝΗΜΗ Επανάληψη διαλέξεων »