Ελληνική Χλωρίδα

01 FLORA Με ένα πολύπτυχο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μία έκθεση η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, αφιερώνει το τετράμηνο Μάρτιος-Ιούνιος 2016 στην Ελληνική Χλωρίδα. Ο κύριος άξονας είναι το πολύτιμο δεκάτομο έργο του Τζον Σίμπθορπ (John Sibthorp, 1758 - 1796) Flora Graeca.
Στην έκθεση, η οποία αναπτύσσεται στο Αναγνωστήριο της Γενναδείου, παρουσιάζεται υλικό από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης που επικεντρώνονται στη Φυσική Ιστορία. Φυτικά δείγματα από τα herbarium του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλαισιώνουν το βιβλιακό υλικό. Παρουσιάζονται, επίσης, τέσσερα ζωγραφικά έργα της Νίκης Γουλανδρή και ένα μαντήλι, το οποίο σχεδίασε η ίδια για τον Οίκο Hermès, ένα «objet» του Ηλία Λαλαούνη, εμπνευσμένο από την έκδοση «Αγριολούλουδα» της Νίκης Γουλανδρή, καθώς και ένα επιτοίχιο ημερολόγιο της Α.Τ.Ε., του 1989, με θέμα τη Flora Graeca, από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου, η οποία παρουσίασε το αφιέρωμα, και η Σοφία Ριζοπούλου, αναπληρ. καθηγήτρια Οικοφυσιολογίας Φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η Flora Graeca και η περιήγηση σε μεσογειακά τοπία (το 1787)».
>>>> Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο ομιλίες και να ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει η Γεννάδειος γύρω από το θέμα στο
www.ascsa.edu.gr

Η έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αναπήρων Πολέμου 9) θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2016. Μην τη χάσετε. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00-17.00 την Πέμπτη: 9.00-20.00, το Σάββατο: 9.00-14.00. Κλειστά την Κυριακή.

 

 

 

02 FLORA Ο Τζον Σίμπθορπ (John Sibthorp, Οξφόρδη 28/10/1758 - Μπαθ 8/2/1796) έγινε καθηγητής της βοτανολογίας στην Οξφόρδη σε ηλικία 24 ετών. Πήρε την έδρα του πατέρα του και αποφάσισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν γνωστός στην Ευρώπη, για τη συνεισφορά του στη βοτανική, θα ήταν να εξερευνήσει τα τελευταία ανεξερεύνητα φυτά της Ευρώπης. Ήταν τα φυτά του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Ξεκινώντας το 1794, γνώρισε στη Βιέννη έναν καταπληκτικό ζωγράφο: τον Ferdinand Bauer. Ο νεαρός Τζον, θέλοντας να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της βοτανολογίας, ταξίδεψε με τον Μπάουερ στην Σικελία, την Κρήτη, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίφνο, την Ύδρα, την Αίγινα κι έφτασε εντέλει στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με τον γεωλόγο και γεωγράφο Τζον Χόκινς. Μαζί συνέχισαν εξερευνώντας τη Ρόδο, τη Λέρο, την Πάτμο, τα Κουφονήσια, τη Νάξο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Κίμωλο.
Στην Αθήνα έφτασαν το 1787. Από εκεί ταξίδεψαν κυρίως στην ηπειρωτική χώρα: από την Πεντέλη μέχρι τον Παρνασσό και το Άγιον Όρος, συλλέγοντας ακατάπαυστα βότανα και φυτά. Γύρισαν στην Αγγλία το 1787, μετά από τριάμισι χρόνια. Το 1794 ο Σίμπθορπ και ο Χόκινς επέστρεψαν στην Ελλάδα και το 1795 ξεκίνησαν την εξερεύνηση της Πελοποννήσου. Από εκεί πέρασαν στα Ιόνια και επέστρεψαν στην Αγγλία. Αυτό θα ήταν το τελευταίο ταξίδι του Σίμπθορπ στην Ελλάδα. Στις 8 Οκτωβρίου του 1795, ο 38χρονος Άγγλος ευγενής επέστρεψε στην Οξφόρδη, ταλαιπωρημένος και εξουθενωμένος από την ελονοσία που τον κατέτρωγε και τη φυματίωση που οι γιατροί διέγνωσαν με μεγάλη καθυστέρηση. Πέθανε μετά από 4 μήνες αφήνοντας απαρηγόρητους τους φίλους και τους υπηρέτες του που δεν καταλάβαιναν γιατί είχε δώσει τη ζωή του για τα ξερά αγριόχορτα που κουβαλούσε. Η έκδοση του μνημειώδους έργου του Σίμπθορπ Flora Graeca με τις 966 έγχρωμες ζωγραφιές (πρόκειται για ακριβείς απεικονίσεις φυτών με κάθε λεπτομέρεια και μία καταπληκτική γκάμα χωμάτων για να αποδοθεί το χρώμα) ολοκληρώθηκε στη διάρκεια 34 χρόνων: άρχισε το 1806 και ο δέκατος τόμος τελείωσε το 1840. Η «Βίβλος» της ελληνικής χλωρίδας είναι, εκτός των άλλων, ένα αριστούργημα της ζωγραφικής τέχνης και ένας τυπογραφικός άθλος.
Στη Γεννάδειο θα έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε όλα αυτά και να γνωρίσουμε την ιδιοφυΐα του παθιασμένου βοτανολόγου, ο οποίος μελέτησε για πρώτη φορά συστηματικά και κατέγραψε φυτά που αναφέρονται από τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη.
03 FLORA Θυμίζουμε ότι φέτος αυτό το σπουδαίο ίδρυμα συμπληρώνει ενενήντα χρόνια από το τότε που άνοιξε τις πύλες του (το 1926) για να στεγάσει τη δωρεά των 26.000 τόμων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου. Σήμερα κατέχει μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 120.000 τόμους, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Περί Διασήμων Γυναικών» Μνημείο αριστουργηματικό »