«Άσμα Ασμάτων»

OLIA LAZARIDOU 5 720x960Θες με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου, ως σφραγίδα επί τον βραχίονά σου·
ότι κραταιά ως θάνατος αγάπη, σκληρός ως άδης ζήλος·
περίπτερα αυτής περίπτερα πυρός, φλόγες αυτής...

Η Όλια Λαζαρίδου ενώνει τις δυνάμεις της με σπουδαστές και απόφοιτους του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, για να ανεβάσουν μαζί στη σκηνή του Υπογείου το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα, ένα από τα ωραιότερα ερωτικά ποιήματα όλων των εποχών, χρησιμοποιώντας τη μεταγραφή στα νέα ελληνικά του Γιώργου Σεφέρη. Η παράσταση, που τιτλοφορείται «Άσμα Ασμάτων - Μία νύχτα κάτω από τα άστρα», έχει τη μορφή χορικού και στηρίζεται στην κίνηση, τον λόγο και τη μουσικότητά του. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν: ένα απόσπασμα από το ποίημα του W.H Auden «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη» καθώς κι ένα μέρος από το μονόλογο του Ντομένικο από τη «Νοσταλγία» του Ταρκόφσκι. Πρεμιέρα την Κυριακή των Βαΐων (24 Απριλίου 2016).

«Πολλοί λένε ότι μιλάει αλληγορικά για τον έρωτα προς τον Θεό. Άλλοι διακρίνουν το πρώτο σκίρτημα του ανθρώπινου έρωτα. Τότε, που ταράζονται για πρώτη φορά τα σωθικά μας και δεν ξέρουμε γιατί», διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης, στο οποίο εξηγείται ο λόγος που επελέγη η «μετάφραση» (σωστότερα: μεταγραφή) του Σεφέρη: «Επειδή σε εποχές τόσο μεγάλης πνευματικής ένδειας, μια γλώσσα παιδεμένη σαν τη δικιά του, γλώσσα ενός αληθινά μεγάλου ποιητή που είναι θησαυρός για τη λογοτεχνία μας, έχει σημασία να ακούγεται, για να μην ξεχνιέται. Να περνάει και να ζωντανεύει μέσα από τα στόματα των νέων ηθοποιών».

Παίζουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νόρα Πάντου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Βαγγέλης Αμπατζής, Ευθύμης Χαλκίδης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Χαλδαιάκης και Άννα Μαρία Πασχάλη. Σκηνογραφία: Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης. Μουσική: Jason. Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου. Διδασκαλία στροβιλισμού: Aλέξανδρος Φαρμάκης. Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα. Κρουστά: Νίκος Χαλδαιάκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαρία Πασχάλη.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, 210-322. 8706

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μνημείο αριστουργηματικό Αρμενικοί θησαυροί »