Αντρέι Ρουμπλιόφ

plai Rublev BYZ MuseumΜια ξακουστή εικόνα του 1408, έργο ενός κορυφαίου αγιογράφου της μεσαιωνικής Ρωσίας εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (φωτ). Είναι μία από τις εικόνες του Δωδεκάορτου που ζωγράφισε ο Αντρέι Ρουμπλιόφ για να τοποθετηθούν στο εικονοστάσι (τέμπλο) του καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντιμίρ. Διασώθηκαν μόνον οι πέντε. Η Ανάληψη (διαστάσεις 125 Χ 92 εκ) ταξίδεψε από την Εθνική Πινακοθήκη Τρετιακόφ κι ήρθε από τη Μόσχα στην Αθήνα, μαζί με μερικά εκκλησιαστικά σκεύη και Ευαγγέλια του 18ου αι., ως προάγγελοι μίας μεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
Κάντε μια βόλτα μέχρι το Βυζαντινό. Είναι μοναδική ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα έργο του Ρουμπλιόφ (γεννήθηκε άγνωστο πού τη δεκαετία του 1360 και πέθανε γύρω στα 1427-30). Πιστεύεται ότι μαθήτευσε κοντά στον Κωνσταντινουπολίτη αγιογράφο Θεοφάνη τον Έλληνα, που είχε εγκαταλείψει τη βυζαντινή πρωτεύουσα για να βρει δουλειά στη μεσαιωνική Ρωσία –όπως και εκατοντάδες άλλοι Βυζαντινοί σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Μολονότι κορυφαίος, ο Ρομπλιόφ δεν ξεπέρασε ποτέ τον δάσκαλο.
Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε από το μνημειώδες κινηματογραφικό έργο του Αντρέι Ταρκόφσκι (1932-1986), που θεωρείται μία από τις 100 καλύτερες ταινίες της παγκόσμιας φιλμογραφίας όλων των εποχών. Όταν ολοκληρώθηκε ο «Ρουμπλιόφ» το 1966 είχε διάρκεια 209 λεπτά. Κόπηκε και ξανακόπηκε, για να παρουσιαστεί εντέλει στους σοβιετικούς κινηματογράφους μια ταινία 110 λεπτών. Αποκαταστάθηκε μετά τον θάνατο του Ταρκόφσκι. Αθάνατος ο Αντρέι του 1400, αθάνατος και ο Αντρέι του 20ού αιώνα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πνεύμονας πολιτισμού Ιερό Αιγυπτίων Θεών »