Ιράν τον Οκτώβριο

01 plai A Marketplace In Ispahan largeΜία πανοραμική περιήγηση στο «Κλασικό» Ιράν

Από τους Αχαιμενίδες στους Σασανίδες και τη Ζωροαστρική θρησκεία, που τόσο αγάπησε το φυσικό περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης, και από την Τεχεράνη στους Πασαργάδες, την Περσέπολη, το Ισπαχάν, στο Νατάνζ και το Κασάν, τους Σελτζούκους, τους Μογγόλους και τους Σαφαβίδες

Παρασκευή βράδυ 21/10 – Δευτέρα ξημέρωμα 31/10/2016

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά

Καθυστερήσαμε, καθυστερήσαμε, τρεις φορές αλλάξαμε ημερομηνίες και πρόγραμμα λόγω διαφόρων εμποδίων από την πλευρά του Ιράν, αλλά καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό πρόγραμμα έντεκα ημερών, εκ των οποίων μόνον οι τέσσερις είναι εργάσιμες (οι 24, 25, 26 και 27/10), επειδή οι πτήσεις της Aegean έχουν πολύ βολικές ώρες. Επιπλέον, η Aegean μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε απευθείας στον προορισμό μας, ενώ μέχρι τώρα, με τις Τουρκικές αερογραμμές, έπρεπε να κάνουμε στον πηγαιμό μία πολύωρη στάση στην Πόλη και στον γυρισμό να κινδυνεύουμε να χάσουμε το αεροπλάνο (όπως έγινε το 2012, που ενώ είχαμε συνεχόμενη πτήση, κι ενώ η καθυστέρηση οφειλόταν στην ίδια την εταιρία, μας άφησαν σύξυλους στην Πόλη).
Τα προτερήματα αυτού του ταξιδιού είναι πολλά κι είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα που καταρτίσαμε. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε και τρεις νύχτες στο διάσημο ξενοδοχείο Αμπάσι στο Ισπαχάν (ένας από τους λόγους για τους οποίους καθυστερήσαμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα). Επίσης, θα έχουμε μόνο μία εσωτερική πτήση. Άρα αποφεύγουμε τις ταλαιπωρίες των αποσκευών και των αεροδρομίων και τις συνήθεις 3-4 ώρες καθυστέρησης των πτήσεων (τις έχουμε γευτεί με το παραπάνω). Οι καιρικές συνθήκες αυτή την εποχή είναι, συνήθως, πολύ καλές. Επιπλέον, σε όλο το ταξίδι αντιστοιχεί μόνο μία Παρασκευή, που είναι αργία για το Ιράν.
02 plai A Persian Cafe large ΑντίγραφοΤο αρνητικό είναι η μικρή διάρκεια της ημέρας. Καθώς είμαστε στην Ανατολή, ο ήλιος δύει στις 5-5.15 το απόγευμα. Θα ξεκινάμε λίγο νωρίτερα το πρωί. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τους συντηρητικούς κανόνες, που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ένας ταξιδιώτης. Ιδίως τα γυναικεία ενδυματολογικά και ότι η μαντήλα είναι απαραίτητη παντού.

Αυτό το ταξίδι το ονομάσαμε Κλασικό Ιράν, επειδή περιλαμβάνει τα κυριότερα αξιοθέατα της Τεχεράνης και του Ισπαχάν, καθώς και τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Θα κινηθούμε στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης έως το Σιράζ, πρωτεύουσα της Επαρχίας Φαρς.

Προγραμματίζουμε άλλο ένα ταξίδι στα βορειοδυτικά και δυτικά της Τεχεράνης, με επίκεντρο την Ταυρίδα / Ταμπρίζ, για τις αρχές Ιουνίου του 2017. Είναι ένα πιο δύσκολο ταξίδι και αφορά, βέβαια, όσους έχουν κάνει το Κλασικό Ιράν, είτε τώρα είτε παλαιότερα. Το αναφέρουμε για να κάνετε τους λογαριασμούς σας –εφόσον όλα πάνε καλά μέχρι τότε.

 

 

03 plai iranianmosquesceilings2 900x606Πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι το Ιράν δεν είναι πλέον μια κλειστή χώρα με περιορισμένο τουριστικό ρεύμα. Το εμπάργκο έχει αρθεί, η Δύση έχει αλλάξει στάση και είναι σαφώς πιο φιλική, και ο τουρισμός έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Καθώς έκλεισαν μάλιστα άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, το Ιράν έγινε ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος της αθωότητας για την κοινωνία έχει λήξει –κυρίως σε όλα τα τουριστικά μέρη. Η τουριστική βιομηχανία είναι ο βιαιότερος τρόπος επέμβασης στο περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό. Άρα το Κλασικό Ιράν του Πανοράματος είναι, αναγκαστικά, ένα τουριστικό ταξίδι. Το άλλο, του 2017, ελπίζουμε να είναι λιγότερο τουριστικό.

Θυμίζουμε ότι τα πανοραμικά ταξίδια γίνονται για τα μέλη του Πανοράματος και τους συνδρομητές του Αρχείου μας (ΑΠΑΝ). Οι βασικοί όροι είναι: η τήρηση των ωραρίων και των οδηγιών (σε πρακτικά θέματα), τα κλειστά κινητά τηλέφωνα για το διάστημα που κινούμαστε ομαδικά (και στο πούλμαν, στο εστιατόριο κλπ), το ομαδικό πνεύμα και η καλή διάθεση.

>> Τον Οκτώβριο θα γίνουν στο Πανόραμα δύο εισαγωγικές διαλέξεις με θέμα «Από την Κασπία στον Αραβοπερσικό Κόλπο και τις μεγάλες ερήμους: ιστορική γεωγραφία του ιρανικού οροπεδίου».

04 plai 009>>>>>>>>>> Αν πλοηγηθείτε στο Αρχείο μας στον Τόπο ΙΡΑΝ, θα κάνετε μαζί μας ένα ταξίδι στα πανοραμικά ταξίδια από το 2000 μέχρι το 2012. Μην παραλείψετε να δείτε και τα Θέματα στην ταυτότητα κάθε Τόπου και σε κάθε ταυτότητα το Συνοδευτικό υλικό. Από εδώ μπορείτε να συνδεθείτε απευθείας με ορισμένα από τα θέματα:

Για το Σιράζ

Για την Περσέπολη

Για το Μουσείο Υαλικών και Κεραμικών στην Τεχεράνη

Για το Παλάτι Γκιολεστάν στην Τεχεράνη (με ωραίες φωτ)

Ένα παραδείσιο πουλί, από τοιχογραφία στον Κήπο του Παλατιού των Οκτώ Παραδείσων

Βιβλιογραφία

05 plai Hafez must be happyΣτα Κείμενα τα συνδεδεμένα με την Περσέπολη και με τον Τάφο του Δαρείου Α΄ θα βρείτε και: Ηρόδοτος, Ιστορίαι Βιβλίο ΙΙΙ (στο πρωτότυπο)

Ρίξτε μια ματιά στο ΤΡΙΤΟ ΘΕΜΑ (κυρίως παράγραφοι 61-119 και 129-160): Η Περσία μετά τον θάνατο του Καμβύση. Τα πρώτα χρόνια της ηγεμονίας του Δαρείου (βασιλεύει από τις 29 Σεπτεμβρίου του 522 έως τον Οκτώβριο του 486 π.Χ.). Όπως διαπιστώνει κανείς, η Περσία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου βιβλίου –πάντα με τις απαραίτητες παρεμβολές άλλων θεμάτων, πολλά από τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρχίζοντας από το τέλος του Καμβύση, ο οποίος παραφρόνησε και πέθανε «άπαιδας», χωρίς παιδιά, ο Ηρόδοτος περιγράφει τις πολιτικές περιπέτειες της ακέφαλης χώρας (61-70) ώσπου να εμφανιστεί στα Σούσα ο Δαρείος του Υστάσπους (70) κι αναφέρεται λεπτομερώς στον τρόπο με τον οποίο πήρε την εξουσία αυτός ο δυναμικός άντρας, τη σφαγή των αντιπάλων του, κυρίως των Μάγων, και την οριστική επικράτησή του (70-88).
Αμέσως μετά, οι παράγραφοι 89-114 είναι αφιερωμένες σε δύο συναφή μεταξύ τους θέματα. Αφενός (89-97) στις είκοσι σατραπείες που οργάνωσε ο Μέγας Βασιλεύς Δαρείος Α΄ για τη διοίκηση της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στον κόσμο και στους φόρους σε χρυσό και σε είδος που έπρεπε να καταβάλλουν οι υποτελείς λαοί (πρόκειται για τον περίφημο «Κατάλογο των υποτελών λαών», ο οποίος διαβάζεται σε συνάρτηση με την ανάγλυφη «Πομπή των υποτελών» στην Περσέπολη, την οποία θα βρείτε στο ΑΠΑΝ). Αφετέρου, δυο ακόμα σπουδαίες κι απολαυστικές ηροδότειες παρεμβολές: με αφορμή τους υποτελείς έχουμε στη διάθεσή μας την Ινδία και το χρυσάφι της (οι Γκαντάριοι στα δυτικά του Ινδού ποταμού, 98-106) και τη χερσόνησο της Αραβίας με τα λιβανωτά της, τη σμύρνα, το κιννάμωμον, το λαύδανο (107-114).

 

 

06 plai IR ESFA PAL8 040

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια μέρα στην Αίγινα Αγία Σοφία »