«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη»

01 IMG 3032Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια θαυμάσια περιοδική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε: «Ραιδεστός - Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Για πρώτη φορά εκτίθενται όλα μαζί τα έργα μιας σπάνιας συλλογής, μοναδικής σπουδαιότητας –μιας συλλογής που, δίχως υπερβολή, ανήκει στον ιερό χώρο των ύψιστων αξιών του ανθρώπου και της ηθικής υπόστασης των Προσφύγων. Είναι οι θρακικές αρχαιότητες, που έσωσαν οι Ραιδεστινοί, την ώρα που αλλόφρονες εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, τον Οκτώβριο του 1922, όταν έλαβαν την εντολή να εκκενωθεί η Ανατολική Θράκη από τον ελληνικό πληθυσμό της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δυο αρχαϊκά γλυπτά: ένας κούρος και μια πεπλοφορεμένη κόρη (τέλη 6ου π.Χ. αι.), τα οποία καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν με την ευκαιρία της έκθεσης, που περιλαμβάνει έργα μιας χιλιετίας (6ος π.Χ.-4ος μ.Χ.).

Η έκθεση, την οποία χορήγησε ο Νίκος Ευθυμιάδης, από προσφυγική οικογένεια της Ραιδεστού κι αυτός, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουάριου του 2017. Κυκλοφορεί και Κατάλογος.

 

 

 

 

02 IMG 3028 webΟι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ, έγιναν για το Αρχείο του Πανοράματος μια Πέμπτη, δηλαδή μια εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, και ήταν εντυπωσιακό ότι υπήρχαν επισκέπτες, ξένοι και Έλληνες. Μερικοί, μάλιστα, με τα παιδιά τους. Τρίτη, τέταρτη γενιά Θρακιωτών πέρα από τον Έβρο. Μάρμαρα φερμένα από την Πατρίδα. Και πάρα πολύ ωραίες αρχειακές φωτογραφίες από οικογένειες της Ραιδεστού (Tekirdağ). Ανάμεσά τους και η οικογένεια της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Πολυξένης Αδάμ Βελένη. Όλη η αγάπη συγκεντρωμένη σε μια έκθεση-φόρο τιμής στους παππούδες που έφεραν μαζί τους το μακρινό παρελθόν, για να το δωρίσουν στους ερχόμενους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Βορέας ή Βοριάς »