Το Πανόραμα στον Βόλο

side 01Το Πανόραμα στον Βόλο για την έκθεση «Η Συρία που αγάπησα»
Το Σαββατοκύριακο 14-15 Οκτωβρίου 2017

Με μυρωδικά, μπαχαρικά, χρυσοπράσινα ψηφιδωτά, δαφνέλαια και αγνά σαπούνια, ελληνορωμαϊκά γλυπτά, ιουστινιάνεια καστρομονάστηρα και παρευφράτεια κάστρα, χαλεπινές βόλτες και άλλες πολλές πανοραμικές μνήμες, που τις κρατούμε ζωντανές και προσπαθούμε να τις μοιραστούμε με όσο περισσότερο κόσμο, για να γνωρίσουν όλοι αυτή τη Συρία, που τόσο αγαπήσαμε.
Σας θέλουμε μαζί σε αυτή την εκδήλωση και για να θυμηθούμε ότι η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα ήταν αυτή που άνοιξε τον ορίζοντα προς τη Συρία για το ελληνικό κοινό πριν από τριάντα δύο χρόνια. Θρυλικές εποχές, περασμένες αλλά καταγεγραμμένες στη συνείδηση όλων μας. Οι πανοραμικοί συντελεστές της Έκθεσης θα είναι μαζί μας: Δούκας Δούκας, Μαριάννα Κορομηλά. Γιώργος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου. Μακάρι να τα καταφέρει να έρθει από τη Λέσβο και ο Θεόφιλος Προδρόμου.

 

 

side 02Σάββατο πρωί θα φύγουμε οδικώς για τον Βόλο. Φτάνοντας στον Βόλο, θα κάνουμε μια σύντομη στάση για μια πρώτη επίσκεψη στην Έκθεση, που στεγάζεται στο Μουσείο της πόλης του Βόλου στη συνοικία Παλαιά. Ίσα-ίσα μια ματιά. Τακτοποίηση στο πολύ κεντρικό ξενοδοχείο PARK. Ελεύθερες ώρες για γεύμα και ξεκούραση.
Το απόγευμα του Σαββάτου: Ξενάγηση στην Έκθεση από την ομάδα των συντελεστών. Στις 7:30 διάλεξη της Μ. Κορομηλά «Η παραποτάμια Απάμεια, η μία από τις τέσσερις ελληνιστικές πόλεις που συγκροτούσαν την πρωτεύουσα του απέραντου Βασιλείου των Σελευκιδών». Η διάλεξη είναι ελεύθερη για το κοινό.
Θα ακολουθήσει δείπνο στο «Εκλεκτοποιείο», το οποίο είναι το πολύ καλό καφέ-εστιατόριο του Μουσείου της πόλης του Βόλου.

Την Κυριακή: Πρωινό αφιερωμένο στον Βόλο και τη Μαγνησία. Με ξεναγό την Χριστίνα Μητσοπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολ. και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα επισκεφθούμε: το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο (με τα σπουδαία προϊστορικά και τις υπέροχες ζωγραφισμένες στήλες της Δημητριάδος «γραπτές επιτύμβιες στήλες»), το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα (ένα ακόμα μουσείο της βιομηχανικής ιστορίας, οργανωμένο άρτια από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και στενά συνδεδεμένο με την οικονομική και κοινωνική ταυτότητα της Βόλου από την ίδρυσή του το 1926 μέχρι το 1978). Το παλαιό εργοστάσιο-μουσείο βρίσκεται κι αυτό στα Παλαιά, δηλαδή στη συνοικία που χτίσθηκε πάνω στα ερείπια του βυζαντινού Κάστρου, το οποίο αντικατέστησε σταδιακά την αρχαία Δημητριάδα. side 03 Έτσι, θα δούμε και τα λιγοστά κατάλοιπα (εξάλλου και το Μουσείο της πόλης του Βόλου είναι χτισμένο πάνω στο υδρευτικό σύστημα κοντά στα τείχη). Θα περπατήσουμε στην αρχαία Δημητριάδα και, φεύγοντας, θα περάσουμε από τη Νέα Αγχίαλο (τις πρωτοβυζαντινές Φθιώτιδες Θήβες), πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Άφιξη στην Αθήνα γύρω στις 6:30-7:30 το απόγευμα (εξαρτάται και από την κίνηση).

 

Εγγραφές από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Οι Θεσσαλονικείς παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τουριστικό γραφείο Βόγια. Οι εκδρομές και τα ταξίδια του Πανοράματος γίνονται μόνο για τους συνδρομητές του Αρχείου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στη Βουλγαρία