Στην Αλβανία τον Μάιο

 1 Argyrok .img assist custom 600x350ΤΑΞΙΔΙ στην ΑΛΒΑΝΙΑ με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά.
Για τα βυζαντινά μνημεία θα μας μιλήσει ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Τάντσης, επικ. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο
και για τη Νεότερη Ιστορία ο αρχιτέκτονας Κώστας Καραμαλής.
Συνοδεύουν η Εύα Βόγια και τοπικός αγγλόφωνος ξεναγός.

Για όσους ξεκινήσουν από την Αθήνα:
Αναχώρηση το πρωί της Τρίτης 22 Μαΐου (αεροπορικώς Αθήνα-Τίρανα)
Επιστροφή το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαΐου 2018 (αεροπορικώς Θεσ/νίκη-Αθήνα)
Για όσους ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη:
Δευτέρα απόγευμα 21/5 (αναχώρηση με πούλμαν για τα Τίρανα)
Δευτέρα απόγευμα 28/5 (με πούλμαν επιστροφή στη Θεσσαλονίκη)

 2 Alb Butrint1Άνοιξη, ιδανική εποχή για ταξίδια και η Αλβανία με τα εκπληκτικά τοπία, την πλούσια χλωρίδα, τα θεόρατα βουνά, τα πλούσια ποτάμια, τα δεκάδες βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, την έντονη παρουσία των Μπεχτασήδων, τις βορειοηπειρώτικες μνήμες και τα καθαγιασμένα χώματα, που ανάστησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, μας περιμένουν χρόνια τώρα. Οργανώσαμε ένα πυκνό κι αρκετά κουραστικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει κυρίως ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής Βόρειας Ηπείρου κι ένα μικρό μέρος της ιστορικής Ιλλυρίας (δηλαδή μέχρι τα Τίρανα και τα πέριξ, αφήνοντας για επόμενο ταξίδι τα βόρεια της χώρας), καθώς και ένα μέρος της διαδρομής της Εγνατίας οδού.

Αφήσαμε εκτός το Δυρράχιο / Durrës, επειδή το μεγάλο λιμάνι της χώρας είναι μια άναρχα αναπτυγμένη πόλη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, και το μόνο αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι ένα σπουδαίο και πασίγνωστο πρωτοβυζαντινό ψηφιδωτό σύνολο. Να σημειώσουμε όμως ότι η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων και πάσης Αλβανίας έχει προσφέρει στο Δυρράχιο σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων τον Βιολογικό Καθαρισμό Απόβλητων της πόλης. Πάντως, δεν θα πάμε μέχρι εκεί –μολονότι πολύ θα θέλαμε να επισκεφθούμε τη γενέτειρα του αυτοκράτορα Αναστάσιου. Εξάλλου, από την αρχαία Επίδαμνο (την αποικία που ίδρυσαν οι Κερκυραίοι στις ιλλυρικές ακτές της Αδριατικής, κοντά στο νεότερο Δυρράχιο, το 627 π.Χ.) δεν σώζεται σχεδόν τίποτα. Θα επισκεφθούμε, όμως, την Απολλωνία κατ’ Επίδαμνον ή προς Επίδαμνον στις εκβολές του ποταμού Αώου / Vjosë, αποικία των Κορινθίων και Κερκυραίων στην Αδριατική και πέτρα του σκανδάλου-αφορμή για την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου! Φρίττει κανείς και μόνον αν αναλογιστεί από πού ξεκίνησε εκείνος ο τρομερός τριακονταετής εμφύλιος.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής (27/5) θα έχουμε την ευκαιρία να εκκλησιαστούμε στον μητροπολιτικό ναό των Τιράνων.

>>> Σημειώνουμε ότι η Δευτέρα 28/5 (του Αγίου Πνεύματος) είναι αργία για πολλούς. Επίσης ότι έχουμε διαλέξει τα καλύτερα ξενοδοχεία, αλλά, εκτός από αυτό των Τιράνων, τα υπόλοιπα είναι 4 και 5 αστέρων αλβανικών προδιαγραφών.

>>>>> Δείτε το συνοπτικό Πρόγραμμα στο pdf

pdfALBANIA_Program_Panorama_M2018.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ολοήμερη ξενάγηση Βυζαντινή Μάνη »