Πριν από 181 χρόνια

Atmoploio Othon Athinaio8on hi«Αθήναι» ένα ξύλινο τροχήλατο ατμόπλοιο

«Ποσειδώνια 2018»: Το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Μetropolitan expo, στα Σπάτα. Συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα Ποσειδώνια, που φέτος γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους με πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια κλπ.

Με την ευκαιρία, γιορτάζοντας κι εμείς τη θάλασσα και τα σκαριά της, διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε το «Αθήναι» ένα ξύλινο τροχήλατο ατμόπλοιο (εκτοπίσματος 400 τ. και δυνατότητας μεταφοράς φορτίου 100 τόνων), που ναυπηγήθηκε τον Οκτώβριο του 1837 στον Ναύσταθμο του Πόρου από τον ναυπηγό Γ. Τομπάζη. Αρχικά έφερε το όνομα «Όθων» και χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική θαλαμηγός, συνάμα και ως κρατικό φορτηγό! Το 1845, πραγματοποίησε γενική επισκευή και αναλεβήτωση στο λιμάνι της Τουλόν στη Γαλλία, αλλά επιστρέφοντας προσάραξε στις ακτές της Νάπολης λόγω απροσεξίας του αξιωματικού φυλακής.

Τότε ακόμα, η Νάπολη υπαγόταν στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών. Το «Όθων» επισκευάστηκε στον εκεί ναύσταθμο κι απέπλευσε επτά εβδομάδες αργότερα. Από τις 6 Ιαν. μέχρι τις 17 Απριλίου του 1850 κατασχέθηκε από τους Άγγλους για την κωμικοτραγική υπόθεση Πατσίφικου και, αφού επισκευάστηκε ξανά στην Τουλόν, κατασχέθηκε για δεύτερη φορά μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο από τους Γάλλους τον Μάιο του 1854 στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, αλλά την ίδια χρονιά διατέθηκε για τη μεταφορά Αθηναίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού –όπως γινόταν πάντα από τον καιρό των Περσικών πολέμων, που έτρεχαν οι Αθηναίοι απέναντι – τώρα, όμως, το 1854, λόγω της επιδημίας της χολέρας που ενέσκηψε. Οι περιπέτειές του ακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου: ύστερα από μια τέταρτη επισκευή, το 1862 συμμετείχε στον αποκλεισμό του Ναυπλίου και στην καταστολή της Ναυπλιακής στάσης. Και, όπως ήταν φυσικό, στη διάρκεια της «Μεταπολίτευσης» του 1862 και της αποπομπής του Όθωνα, μετονομάστηκε σε «Αθήναι». Παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1864, όταν μετέφερε αγήματα του Ελληνικού Στρατού στην Κέρκυρα για τους εορτασμούς της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Αυτή είναι και η τελευταία αναφορά της λειτουργίας εκείνου του τροχήλατου, που «χτίστηκε» στα παλαιά ναυπηγεία του Πόρου πριν από 181 χρόνια …

[Οι πληροφορίες είναι από τη Wikipedia και η εικόνα είναι από την Επίσημη Ιστοσελίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού]

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Ερμής του Πραξιτέλη «Ου φροντίς Ιπποκλείδη» »