Βυζαντινή Μάνη

01 100 1280 Βυζαντινή Μάνη, Λακωνική και Μεσσηνιακή
στη νοτιότερη χερσόνησο της ηπειρωτικής Ελλάδας

Πέμπτη 27 – Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

 
Όπως είχαμε αναγγείλει, ετοιμάσαμε ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη βυζαντινή Μάνη. Ένα τετραήμερο, γεμάτο με επισκέψεις σε είκοσι τουλάχιστον από τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες και εκκλησάκια της Μάνης με εξηγητή τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Τάνστη, επίκ. καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μελετητή του βυζαντινού πλούτου της Πελοποννήσου. 
Να σημειωθεί ότι έχουμε εξασφαλίσει τα κλειδιά για πολλά από τα μνημεία που παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης φυλάκων και δεν είναι εύκολα προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Συνοδεύουν: η Μαριάννα Κορομηλά και η Εύα Βόγια

02 image84Επιλέξαμε ένα καλό ξενοδοχείο στην τοποθεσία Καραβοστάσι, ανάμεσα στο Οίτυλο (από το οποίο απέχει 3,5 χλμ) και το Νέο Οίτυλο (απόσταση 1,5 χλμ), όπου θα μείνουμε και τα τρία βράδια. Είναι το PORTO VITILO.
Ο Δήμος Οιτύλου ή η Αποσκιερή Μέσα Μάνη, βρίσκεται στην καρδιά της μανιάτικης χερσονήσου. Είναι μία περιοχή με τοπία και διαδρομές εξαιρετικού κάλλους, με 67 από τους 98 παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς της Μάνης, με κάστρα, πύργους, βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφημένες εκκλησίες και μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Στη Μέσα Μάνη η μορφολογία του εδάφους είναι τραχιά και τα βραχοβούνια καταλήγουν σε πεντακάθαρες θάλασσες. Σε αυτά τα παράκτια βράχια έκρυβαν οι Μανιάτες πειρατές τα πλοιάριά τους. Από το Οίτυλο καταγόταν, εκτός άλλων πολλών και σημαντικών, και ο ξακουστός Λυμπεράκης Γερακάρης (1644-1710), κουρσάρος στην υπηρεσία των Βενετών και των Οθωμανών.

 





>>>> Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα στο pdf 01

>>>>>> Στο pdf 02 θα βρείτε μερικές πληροφορίες για τον αναστηλωμένο Άγιο Πέτρο της Μεγάλης Καστάνιας 

>>>>>>>> Στο pdf 03 μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για τους Πύργους στη Μάνη

09 Πέτρινος πύργος στην Καρδαμύληrock tower in kardamyli of mani05 Βάμβακα Άγιοι Θεόδωροι5 

 

 

 

 

07 ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ17
Οργανώνοντας την περιήγησή μας στη βυζαντινή Μάνη, εισχωρήσαμε ύστερα από κάμποσα χρόνια σε αυτόν τον μοναδικό τόπο με τον τραχύ ορεινό χαρακτήρα, τους μικρούς ελαιώνες και τα δύσβατα μονοπάτια, τα περάσματα των διαβατάρικων πουλιών, τις δασωμένες και τις γυμνές πλαγιές του Ταΰγετου, τα εκπληκτικά πυργόσπιτα (όσα σώθηκαν από το μένος του Όθωνα, την αδιαφορία των αρμοδίων και την απελπισία των κατοίκων), τις υπέροχες ξερολιθιές που συγκρατούν το λιγοστό χώμα, τα μανιάτικα διατροφικά προϊόντα, τους εντελώς ιδιαίτερους κώδικες της κλειστής παραδοσιακής ζωής. 

Βρήκαμε αμέτρητες ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις για καθέναν από τους οικισμούς της Μάνης. Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα άρθρο για τους πύργους της (δείτε το pdf 03) και προτρέπουμε όσους αγαπούν την εξερεύνηση να αφιερώσουν μερικές ημέρες για να γνωρίσουν αυτό το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, που καταλήγει στο ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε μερικά σημεία η πεζοπορία είναι απαραίτητη. Οι δικυκλιστές έχουν ακόμα περισσότερες εξερευνητικές ευκαιρίες.

Η Μάνη είναι πράγματι ένας μοναδικός τόπος. Ένας ολόκληρος κόσμος, άγνωστος στους περισσότερους, αγνοημένος στη λήθη του χρόνου και ταλαιπωρημένος από την έλλειψη πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Ένας τόπος βαριά πληγωμένος από τη συνεχή μετανάστευση, αλλά πάντα αγέρωχος και υπέροχος. 
 

 

 

 

 

 

pdf1_MANI_2018_Panorama_programma.pdf

pdf2_Hagios_Petros_Kastania_Mani.pdf

pdf3_MANI_PYRGOI_b2016.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στην Αλβανία τον Μάιο Στο Ναύπλιο στις 12/10 »