Βυζαντινή Λακωνία

BannerΤο πρώτο πανοραμικό ταξίδι του 2021, μετά από περιορισμό μηνών:

Τετραήμερο στα βυζαντινά της Λακωνίας, τώρα που είναι κατάφορτες οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές 

Πέμπτη 10 – Κυριακή 13 Ιουνίου

Ξεναγεί η Μαριάννα Κορομηλά, συνοδεύει η Εύα Βόγια
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης ξεναγεί η Χρυσή Καραϊωσηφίδου
Για τον Μυστρά και τα βυζαντινά μνημεία στο Γεράκι θα μας μιλήσει ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Τάντσης, επικ. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Αρχίζοντας από το Λεοντάρι, βυζαντινή καστροπολιτεία στα σύνορα Αρκαδίας-Λακωνίας όπου διέμεινε για κάποιο διάστημα ο δεσπότης Θωμάς Παλαιολόγος κι έκανε τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις στον ναό των Αγίων Αποστόλων, θα μπούμε στη Λακωνία περνώντας από άλλη μία μικρή συνοριακή καστροπολιτεία, τον ορεινό Λογκανίκο (770 μ υψόμετρο) με τις τρεις βυζαντινές εκκλησίες, οχυρό που φρουρούσε την Κοιλάδα του Ευρώτα. Ολοήμερη ξενάγηση στη Μονεμβασία με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος και στα άγνωστα βυζαντινά μνημεία στη χερσόνησο της Νεαπόλεως (Άγ. Νικόλαος και Ταξιάρχης στο χωριό Άγιος Νικόλαος, Παντάνασσα Γερουμάνας κ.ά). Να ληφθεί υπόψη ότι ο ναός του Χριστού Ελκομένου με την Παλαιολόγεια εικόνα της Σταύρωσης, την υπέροχη φορητή εικόνα μεγάλων διαστάσεων που εκτίθεται σε ειδικό χώρο στο νότιο κλίτος του ναού, δεν είναι επισκέψιμος λόγω έργων συντήρησης.

Λακωνία πλάι 2Ολοήμερη ξενάγηση στον Μυζηθρά / Μυστρά στα πόδια του Ταΰγετου (τα Παλάτια ακόμα δεν είναι επισκέψιμα) και στο Γεράκι, την καστροπολιτεία (Άγ. Γεώργιος, Αγία Παρακευή, Ζωοδόχος Πηγή) και τον οικισμό του ελαιώνα (Άγιος Σώζων, Άγ. Αθανάσιος, Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος, Ευαγγελίστρια), στην έξοδο του Πάρνωνα.
Θα επισκεφθούμε επίσης το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, όπου κυριαρχούν οι Διόσκουροι, η Ελένη και ο Μενέλαος, τα δρεπάνια και η Άρτεμις, την Οικία των Ψηφιδωτών με τα δάπεδα της Αυτοκρατορικής εποχής που απεικονίζουν την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον «Ορφέα που γοητεύει τα άγρια ζώα» (χώρος επισκέψιμος από τις 18/5/2021), και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, το πληρέστερο Μουσείο του ΠΙΟΠ, όπου παρακολουθεί κανείς το πιο χαρακτηριστικό βρώσιμο φυτό της Αν. Μεσογείου από την πρώτη περίοδο της καλλιέργειάς του έως και τη σύγχρονη εποχή.

Τρεις νύχτες διαμονή στη Σπάρτη. Το πούλμαν αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μέσω Αθηνών. Ζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα.

>>>>>>> Οι ξεναγήσεις και τα ταξίδια του Πανοράματος γίνονται μόνο για μέλη. Δείτε πλούσιο ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και Ταξιδιωτικές-Τοπογραφικές Σημειώσεις, Χρονολόγια κλπ στο Αρχείο μας apan.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αργολίδα τον Ιούνιο »